Fara indoiala vecinii sunt o parte din viata noastra de zi cu zi. Ei sunt o parte din procesul de socializare prin care trece fiecare dintre noi. La baza acestui proces sta interactiunea fiecaruia dintre noi cu cei din jurul nostru.
Cu totii suntem in cautarea unui loc mai bun in care sa traim, in cautarea apartamentului ideal si, foarte important, in cautarea si gasirea celor mai buni vecini.
Acest criteriu ne va influenta decizia de a ne muta intr-un anumit complex rezidential sau de a incepe sa cautam un alt loc in care sa traim in armonie cu ceea ce inconjoara.
In opinia generala, un bun vecin este acela care este respectuos, prietenos si, cel mai important, vecinul care iti sare in ajutor la nevoie.
Prima calitate pe care un bun vecin trebuie sa o aibe este sa fie respectuos. Respectul este una dintre cele mai importante calitati ale omului frumos. Vecinul ar trebui sa iti respecte spatiul si intimitatea, ceea ce duce la un trai comun in pace si liniste.
Vecinul ideal este acela care nu iti invadeaza spatiul personal sau proprietatea. De asemenea este acela care pastreaza o atmosfera linistita fara sa dea muzica tare sau sa faca tot felul de zgomote care i-ar deranja pe ceilalti.
Desigur ca fiecare dintre noi am trecut prin situatia de a utiliza o bormasina pentru a agata pe peretele apartamentului un tablou sau un corp de mobilier. Atata timp cat actiunea nu are loc in miezul noptii sau duminica dupa amiaza totul pare sa fie in regula.
Vecinii sunt aproape de tine, de apartamentul tau, de proprietatea ta si, ce e mai important, aproape de familia ta. Cu toate ca poate nu ne intalnim zi de zi cu ei, vecinii fac parte din viata noastra si de aceea este foarte important ca acestia sa fie si prietenosi.
Prima dovada de prietenie a unui vecin este atunci cand acesta iti ureaza primul “Bine ai venit vecine!”. Un mesaj de intampinare si un schimb de amabilitati si sfaturi de adaptare mai rapida sunt un prim pas in formarea unei comunitati sanatoase.
Cu totii avem vreo chiuveta in casa, careia i s-a spart vreo teava. Insa nu toti avem la indemna sculele potrivite pentru a opri inundatia. Aici apare nevoia de avea un vecin cu ceva mai multa experienta tehnica sau care sa aiba fix acele unelte care iti lipsesc cand e nevoia mai mare. In alte situatii, o simpla incurajare, un mic ajutor moral poate fi acel gest simbolic care iti face ziua mai placuta.
In majoritatea cazurilor insa, in ziua de azi, este destul de greu sa-ti cunosti viitorii vecini inainte de a te muta intr-o anumita zona, intr-un anumit cartier.
Cu toate acestea, ar fi bine ca, atunci cand ne alegem locul in care vom trai probabil pentru cativa ani sau cateva zeci de ani, sa incercam sa aflam si ce vecini vom avea. Si, nu in ultimul rand, sa fim si noi la randul nostru vecini cel putin la fel de buni pentru cei din jurul nostru.